Close
Giriş Bilgileriniz

5 sonuçtan 1 ile 5 arası

Konu: Portede 3.telden sonrasını bulmak ?

  1. #1
    Gitar Dersi Video
    Durumu: halilcicek çevrimdışı
    Üyelik tarihi: Aug 2014
    Yaş: 24
    Mesajlar: 63
    Beğendiği Mesajlar: 1
    4 Mesajına 5 beğeni yapıldı.

    Standart Portede 3.telden sonrasını bulmak ?

    Herkese merhaba.Başlık çok açıklayıcı olmamış olabilir.Şöyle anlatıyım , şimdi biz porteden ilk üç telin yerlerini bulabiliyoruz , ancak 5. , 6. teli nasıl bulacağız ? Selim Hocamızın metodundan çalışıyordum sayfa 28 , 54.egzersizi görünce kafam karıştı. En iyisi ben bir fotoğraf atayım daha iyi anlaşılır sorum.

    http://i.hizliresim.com/XvaWp6.jpg

    Fotoğraf ta gördüğünüz gibi , portede ilerledikçe alt tellere gitmemiz gerekiyordu ancak burda aynı tel üzerinden diğer perdelere gidip gelmişiz . Başka bir parça çalarken aynı telde mi yoksa alt tellere mi iniceğimizi nereden anlayacağız ? Sanırım sorumu açıklayabildim. Eğer aynı soru sorulmuşsa özür dilerim şimdiden ancak Google'da ve forumda çok aradım ancak buna benzer bi soru bile bulamadım. Şimdiden teşekkürler.

  2. #2
    Gitar Dersi Video
    Durumu: novabaran çevrimdışı
    Üyelik tarihi: Jan 2010
    Yaş: 52
    Mesajlar: 442
    Beğendiği Mesajlar: 103
    162 Mesajına 203 beğeni yapıldı.

    Standart

    Resimde verilen egzersiz kalın Mİ telinde boşta ki "mi" den başlayıp 12. perdeye kadar (yani mi) notasına kadar aynı telde notaları çalma egzersizi.Portede ilerledikçe alt tele de inebilirsin ama aynı telde de devam edebilirsin.Bunu bilmiyor olman klavyeyi tanımadığını gösterir.Klavyeyi tanıdıkça bir teldeki herhangi bir nota ile alt tellerde aynı tınıdaki aynı notanın olduğunu göreceksin.Şöyle ki; la telinde 5. perdedeki nota ( re) ile sol telindeki 7. perdedeki re notası aynı notadır.La telinde bir melodi çalıyorsun ve herhangi bir notadan sonra re notasına basman gerekiyor istersen la telinde 5. perdeye basarsın istersen de sol telinde 7. perdeye.İstersen de re teline boşta vurursun.Ya da re telinde 12. perdeye basarsın vs vs.Bunlar senin klavyeye ne kadar hakim olduğunla ,şarkının tonu ile ,hangi oktavda çaldığınla ,şarkının devamının hangi teknik ile geleceğine ,hissiyata ve benzeri şeylere göre değişir.

  3. novabaran adlı üyemizin mesajını beğenen kullanıcılarımız:

    Xandria (20.07.15)

  4. #3
    Gitar Dersi Video
    Durumu: halilcicek çevrimdışı
    Üyelik tarihi: Aug 2014
    Yaş: 24
    Mesajlar: 63
    Beğendiği Mesajlar: 1
    4 Mesajına 5 beğeni yapıldı.

    Standart

    Yani nereye basacağım bana kalmış öyle mi ? Çook çok teşekkürler hocam cevap için kaç saattir kendimi yiyorum acaba nasıl diye , çalışmaya da ara vermek zorunda kaldım anlamadan çalışmamak için Teşekkürler tekrardan

  5. #4
    Gitar Dersi Video
    Durumu: novabaran çevrimdışı
    Üyelik tarihi: Jan 2010
    Yaş: 52
    Mesajlar: 442
    Beğendiği Mesajlar: 103
    162 Mesajına 203 beğeni yapıldı.

    Standart

    Bence sen tek tel üzerindeki notaları bul,çal ve aynı notaları alt ve üst tellerde de bulmaya çalış.Aynı melodiyi tek telde ve diğer tellere geçerekte çal.Gerçi bu çalışmalar metodun içinde var.Egzersizleri yapıp geçmek yerine mantığını çözmeye çalış.Egzersizlerin hepsi bir mantıkla ve düzenle gidiyor.Egzersize bak ,hangi gamla yazılmış,nasıl başlıyor ve devam ediyor .Böylece tablara bakıp 2-3-5 . perde vs vs diye düşüneceğine bakmadan ,daha hızlı çalışabilirsin.

  6. #5
    Gitar Dersi Video
    Durumu: Hector çevrimdışı
    Üyelik tarihi: Sep 2014
    Yer: Aydın
    Yaş: 25
    Mesajlar: 17
    Beğendiği Mesajlar: 14
    3 Mesajına 7 beğeni yapıldı.

    Standart

    Portede yukarı çıktıkça tizleşirsin çünkü tiz seslerin frekansı yüksek olur. Ayrıca 5'e 0 ile 6'ya 5 aynı seslerdir. Portede bu notaların yeri yazılırsa 6'ya 5 veya 5'e 0 çalman çok fark yaratmaz bu yüzden portede yazılırken aynı yerlere yazılabilir. Fakat baktığım parçalara göre portede 3. çizgi ve yukarısını tablatürde alt tellerde çalıyor.
    It's just a ride...

Gitar Dersi Video
Selim IŞIK ile Gitar dersi videoları, gitar akorları, gitar tabları, gitar kursu ve müzik forumu.
Sosyal Platformlar